ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ: SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Endüstri Mühendisliği (EM) Nedir?
  2. EM iş alanları nelerdir?
  3. BÜ-EM bölümüne nasıl girebilirim?
  4. BÜ-EM bölümünde nasıl bir eğitim alırım?
  5. BÜ-EM mezunları ne iş yaparlar?
  6. BÜ-EM'de başka hangi bölümlerle Çift Anadal programından yararlanabilirim?
  7. BÜ-EM'ne yatay geçiş mümkün müdür? Nasıl?
  8. Bana "Endüstri Mühendisleri herşeyden biraz anlar, bir uzmanlık alanı yoktur" diyorlar doğru mu?
  9. Endüstri Mühendisliği lisans eğitimi sonrasında yurtdışında başvurabileceğim yüksek lisans programları var mı?
  10. BÜ-EM'den mezun olduğumda yurt içi ve yurt dışı Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kabul edilme ve burs bulma şansım nedir?

1. Endüstri Mühendisliği (EM) Nedir?
Endüstri mühendisliği, üretim ve servis sistemlerinin daha verimli, düşük maliyetli ve daha az hatalı çalışmaları için çeşitli bilimsel yöntemler geliştirir ve uygular. Bölüm tanıtımımızda daha detaylı yanıtlar bulabilirsiniz

2. EM iş alanları nelerdir?

• Üretim: Otomotivden elektroniğe, enerjiden tarıma, beyaz eşyadan gıdaya…
  • Hizmet: Hastanelerden bankacılığa, ulaşımdan iletişime, sigortacılıktan turizme, akademisyenlikten danışmanlığa

Daha detaylı yanıtları bölüm tanıtımımızda bulacaksınız.

3. BÜ-EM bölümüne nasıl girebilirim?

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüne LYS'de alacağınız sayısal puan (MF4) ile girebilirsiniz.

2010 yılldan itibaren Endüstri Mühendisliği taban-tavan puanları ve sıralamaları şöyle gerçekleşmiştir:

Bölüm/Yıl

Türü

Kontenjan

Tavan Puan

Derece

Taban Puan

Derece

Endüstri Mühendisliği (2017)
65+2
Endüstri Mühendisliği (2016)
65+2
Endüstri Mühendisliği (2015)
Endüstri Mühendisliği(2014)
Endüstri Mühendisliği (2013)
Endüstri Mühendisliği (2012)
Endüstri Mühendisliği (2011)
55+2
Endüstri Mühendisliği(2010)
55+2

4. BÜ-EM bölümünde nasıl bir eğitim alırım?

Bölüm ders programı kabaca ilk yıl temel bilimler, ikinci yıl temel mühendislik bilimleri, üçüncü yıl Endüstri Mühendisliği meslek dersleri ve dördüncü yıl meslek derslerine devam, uzmanlaşma ve kapsamlı bir tasarım projesi olarak özetlenebilir.

5. BÜ-EM mezunları ne iş yaparlar?

BÜ-EM mezunları başta üretim sistemleri olmak üzere, bilişim sektöründe, finans sektöründe, uluslararası ve ulusal yönetim danışmanlığı şirketlerinde, hizmet sektöründe çalışırlar. Mezunlarımızın bir bölümü kendi işlerini kurup yürütürler.

6. BÜ-EM'de başka hangi bölümlerle Çift Anadal programından yararlanabilirim?

BÜ-EM bölümünün şu anda Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Matematik bölümleri ile ÇAP programı mevcuttur. Bu programdan mezun olanlar, ilgili iki diplomayı birden alırlar. Başvurular ikinci sınıfta başlar ve yetkili kurulların onayına tabidir.

7. BÜ-EM'ne yatay geçiş mümkün müdür? Nasıl?

BÜ-EM Yatay Geçiş kuralları bölüm ilgili web sayfasında ilan edilir. yatay geçiş yapan öğrenci en az bir yıl girdiği bölümde okur. Son sınıfa yatay geçiş yapılamaz. Başvuru sayısına göre geçiş yapabilen öğrenci oranı oldukça düşüktür (%10-15).

Bu bir yanılsama olup Endüstri Mühendislerinin  "Uzmanlık" alanı vardır. Bu alan da model kurma ve kullanmadır. Bu kapsamda matematiksel ve bilgisayar modelleri kurarak/kullanarak çok çeşitli üretim, servis, insan, hatta çevresel sistemlerin sorunlarını analiz eder ve çözümler üretirler.

Ancak bunun yayında Endüstri Mühendisliğinin çok geniş bir uygulama alanı olup, belirli ve tek bir uygulama alanına sahip olmadığı söylenebilir. Bu bağlamda Elektrik, Kimya, Insaat, Makine ve Bilgisayar Mühendisliklerinden ayrılır. Artık ortalama insanların iş yaşamları boyunca 6-7 kez uygulama alanı degiştirmeleri beklendiği düşünülürse katı alan uzmanığı eğitimi çok kalıcı/geçerli olmamaktadır. İş hayatında esneklik, çeviklik gibi özelliklerin ön plana çıktığı bu dönemde belirli bir uygulama alanına odaklanmamış olmasına rağmen çok geniş bir uygulama alanına adapte olabilecek eğitimi almış Endüstri Mühendisleri avantajlı görünmektedir.

Amerika ve Avrupa'nın en seçkin üniversitelerinin Endüstri Mühendisliği, Finans Mühendisliği, Üretim Mühendisliği ve Yönetim Bilimi gibi  yüksek lisans programlarında endüstri mühendisliği lisans eğitimi almış adaylar tercih edilmektedir. Yüksek lisans eğitiminize, uzmanlaşmak istediğiniz alan doğrultusunda Boğaziçi'nde veya yurtdışındaki seçkin üniversitelerde devam edebilirsiniz.

Her yıl BÜ-EM mezunlarının yaklaşık %20-25 gibi bir  bölümü yüksek lisans/doktora programlarına devam etmektedirler. Boğaziçi Endüstri Mühendisliği Yüksel Lisans ve doktora programlarında çalışmalarına devam edenler olduğu gibi yurt dışına gidenler de olmaktadır. Yurt dışındaki üniversitelere giden mezunlarımızın hemen hemen hepsi burslu olarak kabul almaktadır. Mezunlarımızın yoğunlukla kabul aldıkları üniversiteler Princeton University, Stanford University, Georgia Tech, MIT, Columbia University, Cornell University ve London School of Economics gibi Amerika ve Avrupa'nın en saygın ve EM/YA dalında önde gelen üniversitelerdir.